Παναγιώτης Τσιαμυρτζής “Ανεμοχέρηδες”
24 Οκτωβρίου 2012
Ο καθηγητής Παναγιώτης Τσιαμυρτζής παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας έρευνας στο πλαίσιο της οποίας, καθίσταται δυνατή η εξ αποστάσεως μέτρηση του φαινομένου της παροδικής εφίδρωσης στην περιρινική περιοχή, μέσω θερμικής απεικόνισης. Το εν λόγω φαινόμενο ενεργοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και αποτελεί ένδειξη των διεργασιών του στρες στον εγκέφαλο. Με αυτήν την καινοτόμο μεθοδολογία μέτρησης που αναπτύχθηκε, είμαστε σε θέση αφενός να καταγράψουμε το στρες που δημιουργείται κατά την εκπαίδευση των χειρουργών και αφετέρου να μελετήσουμε την επίδρασή του στη διαμόρφωση της επιδεξιότητάς τους.
Η παρούσα μελέτη έφερε στο φως μια παραδοξότητα: σε κρίσιμους χειρισμούς υψηλής επιδεξιότητας, οι αρχάριοι προσπαθούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους το ίδιο γρήγορα με τους έμπειρους συναδέλφους τους. Παράλληλα, ενώ η ταχύτητα σε έμπειρα άτομα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με το επίπεδο των γνώσεών τους, στους αρχάριους είναι σε πλήρη αναντιστοιχία και υποκινείται από υψηλά επίπεδα στρες, με καταστροφικά αποτελέσματα στην απόδοσή τους. Οι άνθρωποι δεν προσαρμόζουν την ταχύτητα εκτέλεσης ενός καθήκοντος που απαιτεί επιδεξιότητα στο επίπεδο της εμπειρίας τους, όπως θα υπαγόρευε η λογική. Αντίθετα, και λειτουργώντας ενστικτωδώς υπό την επήρεια του στρες, προσπαθούν να αναπτύξουν την επιδεξιότητά τους ξεκινώντας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, την οποία και διατηρούν αμείωτη μέχρι την πλήρη απόκτηση εμπειρίας – μια προκρούστεια τακτική υψηλού κόστους.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όχι μόνο φέρουν στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα πτυχή της ανθρώπινης φύσης, καλά κρυμμένη μέχρι τώρα, αλλά ταυτόχρονα θέτουν σε αμφισβήτηση τα μοντέλα εκπαίδευσης σε μια σειρά κρίσιμων επαγγελμάτων υψηλής επιδεξιότητας.
Ο Παναγιώτης Τσιαμυρτζής είναι πτυχιούχος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού διπλώματος στη Στατιστική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότας (ΗΠΑ), όπου και εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Χιούστον.
Οι κύριες ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στο στατιστικό έλεγχο ποιότητας και στα στατιστικά προβλήματα αναφορικά με την ανάλυση εικόνας, πεδία στα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 30 άρθρα. Στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας του με το εργαστήριο υπολογιστικής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Χιούστον έχει ασχοληθεί ενεργά με τη μελέτη του φαινομένου του στρες, της ανίχνευσης ψεύδους, της εξ αποστάσεως μέτρησης βιομετρικών χαρακτηριστικών και της αναγνώρισης προσώπου, κάνοντας χρήση της θερμικής απεικόνισης, εργασίες που έλαβαν αρκετή δημοσιότητα στις ΗΠΑ.
Η ομιλία αυτή βασίζεται στο άρθρο: “Fast by Nature – How Stress Patterns Define Human Experience and Performance in Dexterous Tasks” που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature’s Scientific Reports στις 6 Μαρτίου του 2012. Το πλήρες άρθρο είναι σε ανοικτή πρόσβαση στη διεύθυνση:
http://www.nature.com/srep/2012/120306/srep00305/full/srep00305.html