Suresh Rattan & Στάθης Γκόνος “Living a healthy life beyond 100”
8 Φεβρουαρίου 2016
Ο Suresh Rattan συζητά με τον Στάθη Γκόνο
Η γήρανση είναι μια αναπόφευκτη φυσιολογική διαδικασία που περιλαμβάνει περίπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικού υλικού και περιβάλλοντος. Ενδελεχής έρευνα τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει ότι η διατήρηση της ομοιοστασίας ενός οργανισμού συνδράμει στην ευζωία και στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής. Διάφορα αντιγηραντικά προϊόντα έχουν πρόσφατα προκύψει στηριζόμενα σε αυτά τα ευρήματα. Η «τέταρτη υγιής ηλικία» είναι πλέον προ των πυλών! Η συζήτηση ανέδειξε τους «μηχανισμούς αντιγήρανσης», αλλά επίσης εστίασε στα ευρύτερα φιλοσοφικά θέματα που άπτονται της ζωής και του θανάτου.
Παρακολουθήστε τη διάλεξη online εδώ
Suresh Rattan
Ο καθηγητής Suresh Rattan είναι βιογεροντολόγος, δηλαδή ειδικεύεται στη βιολογία της γήρανσης. Διευθύνει το εργαστήριο Κυτταρικής Γήρανσης, στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Aarhus (Δανία). Έχει βραβευθεί με το μετάλλιο Γεροντολογίας Lord Cohen από τη Βρετανική Εταιρεία για την Έρευνα σχετικά με τη Γήρανση και έχει αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα από τη Ρωσική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών. Είναι ο σημερινός πρόεδρος Βιολογίας στο Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (IAGG-ER). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 230 επιστημονικά άρθρα και 15 βιβλία, συμπεριλαμβανομένων και βιβλίων για τα παιδιά και το ευρύ κοινό. Επίσης, είναι ο ιδρυτής και Editor-in-Chief του έγκριτου διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Biogerontology, του εκδοτικού οίκου Springer. Εκτός από το εντυπωσιακό ερευνητικό του έργο, ασχολείται ενθουσιωδώς με την επικοινωνία της επιστήμης. Στον ελεύθερό του χρόνο ανακαλύπτει τις χαρές της ινδικής κλασικής μουσικής παίζοντας τάμπλα. Η προσωπική του ιστοσελίδα του είναι http://www.sureshrattan.com.
Στάθης Γκόνος
Ο Δρ. Στάθης Γκόνος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ι.Β.Φ.Χ.Β και Docent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Όρεμπρο (Σουηδία). Είναι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Γλασκώβης και διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ludwig/University College London. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες ερευνητικές εργασίες και κατέχει Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας από τα οποία κυκλοφορούν αντιγηραντικά προϊόντα. Διετέλεσε «Εμπειρογνώμων» της Ε.Ε. στη «Μελέτη της ανάπτυξης του ανθρώπου και της γήρανσης» και Αναπλ. Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. στη «Γονιδιωματική και Βιοτεχνολογία για την Υγεία». Είναι μέλος του Δ.Σ. της International Union of Biochemistry & Molecular Biology και Αρχισυντάκτης της επιθεώρησης «Mechanisms of Ageing & Development». Η Επικοινωνία της Επιστήμης, την οποία ιδιαίτερα υποστηρίζει συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις – και σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, Ευρωκοινοβούλιο κ.α.) – είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του.