Αθανάσιος Φωκάς “Πώς γνωρίζουμε; Έμφυτη γνώση, υποσυνείδητο και μαθηματικά”
1 Απριλίου 2013
- Τι είναι γνώση;
- Πώς γνωρίζουμε;
- Ποιος είναι ο ρόλος των μαθηματικών στην προσπάθεια κατανόησης της δυναμικής του εγκεφάλου;
Οι πρώτοι που έθεσαν τέτοιου είδους ερωτήματα ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ερωτήματα που απασχολούν μέχρι και σήμερα τους επιστήμονες. Στη διάλεξή του, ο Ακαδημαϊκός Αθανάσιος Φωκάς ανέπτυξε την άποψη, ότι οι πιο θεμελιώδεις κατηγορίες στη διαδικασία του σκέπτεσθαι, είναι η έμφυτη γνώση σε αντιδιαστολή με την επίκτητη γνώση, καθώς και η ασυνείδητη αντίληψη σε αντιδιαστολή με την επίγνωση. Δεδομένου ότι, πριν από κάθε συνειδητή εμπειρία προηγείται μια ασυνείδητη διαδικασία, ο καθ. Φωκάς ισχυρίζεται ότι η διαδικασία της επίγνωσης είναι σχετικά αργή και μετρήσιμη, της τάξεως του μισού δευτερολέπτου.
Παρακολουθήστε τη διάλεξη online εδώ
Αθανάσιος Φωκάς
Ο Αθανάσιος Φωκάς είναι ακαδημαϊκός και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σπούδασε Αεροναυπηγική (Imperial College), Εφαρμοσμένα Μαθηματικά (διδακτορικό δίπλωμα από το Caltech) και Ιατρική (University of Miami). Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην έδρα Μη-Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Έχει τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις διεθνούς κύρους. Το 1975 έλαβε το βραβείο «Governor’s Prize» του Imperial College (ως καλύτερος φοιτητής) και το 1983 το βραβείο «J.W. Graham Research Prize» του Πανεπιστημίου Clarkson (ως καλύτερος νεαρός ερευνητής). Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο αυτό θεωρείται το πιο σημαντικό βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ έχει απονεμηθεί το 1991 στον Roger Penrose και το 1999 στον Stephen Hawking. Το 2004 του απενεμήθη το «Αριστείον» της Ακαδημίας Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 2009, ανακηρύχθηκε Guggenheim Fellow.
Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις σε όλο τον κόσμο. Το ISI Web of Science περιλαμβάνει τον κ. Φωκά στη λίστα των μαθηματικών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές παγκοσμίως.