Τεύκρος Μιχαηλίδης “Μαντική, τζόγος και μαθηματικά”
25 Νοεμβρίου 2014
Η παγκόσμια μυθολογία είναι γεμάτη από ιστορίες στις οποίες κάποιο τυχερό παιχνίδι καθόρισε την εξέλιξη των γεγονότων. Με κλήρο μοιράστηκαν τον κόσμο ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, στα ζάρια έχασε ο Νάλα το βασίλειό του σύμφωνα με τη Μαχαμπαράτα, στο τζόγο κέρδισε και ο Θωθ ένα μέρος από το φως του φεγγαριού. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τους θεούς κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Έτσι ο τζόγος κυριαρχεί στη σκέψη των ανθρώπων από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στη Γη. Ωστόσο, μόλις κατά τον 15ο αιώνα αρχίζει να αναπτύσσεται η επιστήμη του τυχαίου, του τυχαίου που σήμερα γνωρίζουμε ότι διέπει τα περισσότερα αν όχι όλα τα φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή μας.
Στην παρουσίασή του ο Τεύκρος Μιχαηλίδης θα επιχειρήσει μια αναδρομή στην ιστορία της τυχαιότητας καθώς και των πρώτων προσπαθειών μαθηματικοποίησής της που οδήγησαν στη σημερινή θεωρία των πιθανοτήτων, η οποία έχει πλέον διεισδύσει στους περισσότερους κλάδους των θετικών επιστημών.
Παρακολουθήστε τη διάλεξη online εδώ
Τεύκρος Μιχαηλίδης
O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με την διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.
Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του «Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα» και τα μυθιστορήματα «Πυθαγόρεια εγκλήματα» (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες), «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), «Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού» και «Ο μέτοικος και η συμμετρία», ενώ από τις εκδόσεις Πατάκη το «Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά». Επίσης έχει συμμετάσχει με έργα του σε συλλογικούς τόμους αστυνομικών διηγημάτων. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή.
Έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’ Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.