Αλέξανδρος Καρατζόγλου, Όμηρος Παπασπηλιόπουλος “Μαθαίνοντας σε βάθος”
21 Μαρτίου 2017
– Τι είναι το machine learning ;
– Τι σημαίνει ότι οι υπολογιστές μαθαίνουν από μόνοι τους;
– Πώς κατασκευάζεται και πώς λειτουργεί ένας αλγόριθμος machine learning;
– Τι είναι τα νευρωνικά δίκτυα;
– Πώς σχετίζεται το machine learning με τη στατιστική, τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη θεωρία υπολογιστών, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνητική και τη νευροεπιστήμη;
Στις βαθύτατες αυτές ερωτήσεις δώσαμε απλές απαντήσεις. Ακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη των νευρωνικών δικτύων από τη δεκαετία του 1950, μέσα από το «χειμώνα της τεχνητής νοημοσύνης» των δεκαετιών του 70 και του 80, έως το ένδοξο παρόν τους. Μια εξέλιξη η οποία, όπως ακριβώς και η αντίστοιχη της τεχνητής νοημοσύνης, χαρακτηρίζεται από ανέλπιστες επιτυχίες, φιλόδοξους ισχυρισμούς, υπερβολικές προσδοκίες και μεγάλες απογοητεύσεις. Τι είναι εφικτό να επιτευχθεί με την προσθήκη της νέας αυτής αντίληψης και πόσο γρήγορα; Παράλληλα, αναλύσαμε τα μουσικά γούστα των ομιλητών, ανταλλάξαμε tweets με το Θεό και ζωγραφίσαμε σαν σπουδαίοι ζωγράφοι. Και όλα αυτά, χρησιμοποιώντας το deep learning φυσικά!
Αλέξανδρος Καρατζόγλου
Ο Αλέξανδρος Καρατζόγλου είναι επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας Telefonica Research στη Βαρκελώνη. Εξασκεί επιστημονική έρευνα στα νευρωνικά δίκτυα, τη βαθιά μάθηση, τα συστήματα συστάσεων (recommender systems) και την μηχανική μάθηση.
Όμηρος Παπασπηλιόπουλος
Ο Όμηρος Παπασπηλιόπουλος είναι καθηγητής στατιστικής στο Universitat Pompeu Fabra (UPF) στη Βαρκελώνη και μέλος της Καταλανικής Ακαδημίας Επιστημών. Η επιστημονική έρευνά του επικεντρώνεται στην τομή της στατιστικής, των εφαρμοσμένων μαθηματικών και της μηχανικής μάθησης.