Νίκος Δεμίρης “Τα μαθηματικά των επιδημιών”
29 Οκτωβρίου 2015
Το βραβείο Nobel Ιατρικής για το 2015 απονεμήθηκε στην Κινέζα ερευνήτρια Youyou Tu, η οποία εισήγαγε την αρτεμισινίνη στα εμβόλια κατά της ελονοσίας. Η αρτεμισινίνη σώζει πάνω από εκατό χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, κυρίως παιδιών κάτω από 5 ετών.
Τα εμβόλια αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Εξάλειψαν νόσους όπως η ευλογιά και μείωσαν θεαματικά τη δράση πολλών λοιμωδών νοσημάτων όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος. Παρόλη την αλματώδη πρόοδο στην πρόληψη και την καταστολή τους, τα λοιμώδη νοσήματα παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σήμερα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους πολέμους ή τους σεισμούς. Σκεφθείτε ότι μόνο τα μεταδιδόμενα από κουνούπια νοσήματα προκαλούν 700 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
Στην ομιλία του, ο Νίκος Δεμίρης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο τα αιτιοκρατικά και στοχαστικά μαθηματικά βοηθούν να κατανοήσουμε την μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων και αναρωτήθηκε:
– Συνδέεται το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας με τον αυτισμό;
– Θα έχουμε νέα πανδημία γρίπης;
– Πώς ο τεράστιος όγκος δεδομένων στο διαδίκτυο (big data) επηρεάζει τη σύγχρονη επιδημιολογία;
Παρακολουθήστε τη διάλεξη online εδώ
Νίκος Δεμίρης
Ο Νίκος Δεμίρης είναι λέκτορας Βιοστατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Nottingham. Κατόπιν εργάστηκε ως ερευνητής στην Μονάδα Βιοστατιστικής του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC Biostatistics Unit) του Πανεπιστημίου Cambridge.